Opskrifter,  Uncategorized

Grove rundstykker

Min rundstykke opskrift er blevet voldsomt populær og det kan jeg godt forstå, for de smager fantastisk. Jeg har nu udviklet en grov version. At arbejde med kerner og groft mel kræver lidt mere øvelse og føling med dej. Kerner suger væske fra dejen natten over og det er lidt svært at række gluten tråde med en grov dej. Derfor tager denne opskrift lidt længere tid end den normale rundstykke. Men når det er sagt, så er det værd at bruge tiden på, de smager skønt og er mættene og fyldt med gode sager til kroppen.

Dejen:

  • 6 dl koldt vand
  • 25 gram gær
  • 100 gram havregryn
  • 130 gram 5 korns blanding
  • 200 gram grahamsmel
  • 50 gram solsikke kerner
  • 300 gram hvedemel
  • 2 spks olie
  • 3 tsk salt
  • 5 kornsblanding og blå birkes til drys.

opløs gæren i den kolde vand, kom kerner, grahamsmel, mel, solsikkekerner og havregryn i røreskålen, lad dejen røre i 10 minutter på lav hastighed. lad dejen hvile i skålen i 10 minutter. Tilsæt olien og rør igen i 10 minutter ved lav hastighed, lad dejen hvile igen i 10 minutter, Tilsæt salt og rør i 5 minutter ved middel hastighed.

Kom film over dejen og stil den på køl i min 8 timer. Dejen er ret klistret, men den bliver mere fast natten over.

Når dejen har hævet tages den ud på et meldrysset bord, tryk den flad med mel på hænderne så den danner en rektangel. ca 2 cm høj, brug en dej spade til at skære din dej ud i 16 lige store firkanter. dup hvert stykke med vand og dyp det i en blanding af blå birkes og 5 korns blanding.

Skær dejen i 16 lige store stykker
Dyp i en blanding af blå birkes og 5 korns blanding

Lad dine grove rundstykker hæve i ca 1 time, gerne et lunt sted, kom evt en skål med kogende vand i bunden af din ovn og sæt stykkerne derind, på den måde skaber du et lunt sted med godt med fugt.

Bag stykkerne i 20-22 minutter ved 230 grader varmluft eller damp. Køl ned og server

10 Comments

  • Ilse

    Du anbefaler at de spises samme dag de er bagt!
    Vil du dermed sige, at de overhovedet ikke egner sig til at fryse ned?
    Jeg står normalt ikke op 2 timer før morgenmaden og bager brød.
    Når vi er oppe, skal der hurtigt mad på borden, da vi har diabetikere i huset.
    Er lidt ærgerlig, hvis de ikke er gode at varme op fra fryseren, da de ser vildt lækre ud og så er de også dejlig grove.

    • admin

      Du kan sagtens fryse dem og så bare genbage dem i 6-7 min ved 200 grader når de er optøet, inden de skal spises
      Bag dem evt 5 min mindre når du laver dem

  • Lena Nielsen

    Jeg fik 15 stk ud af min opskrift, men de hævede slet ikke. De nærmest smattet ud da de kom ud af ovnen. Skal jeg fjerne noget af saltet næste gang

    • admin

      Hej Lena
      Øv det ikke lykkedes for dig, det burde ikke være salten. Du skal nok komme lidt mere almindelig hvedemel i og måske en anelse mere gær hvis de slet ikke hævede.
      Når du skal skære din dej ud som her er det vigtigt at du har dannet et stærkt glutennet ellers splatter de ud. Derfor er det vigtigt at du røre og hviler som der står i opskriften.
      Der er stor forskel på røremaskiner og temperature i køleskabe så prøv evt også at stille dejen 1 time på køkkenbordet inden du sætter den på køl.
      Jeg hepper på dig til næste gang
      Kærlig hilsen Marianne

Skriv et svar til admin Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *