
Mariannes yndlings boller med havregrød
- havregrødsboller ca. 27 stk
De her boller har jeg bagt 1000 gange, tror ingen gang det er overdrevet:) De er et hit til madpakken, burgerboller, børnefødselsdagen, morgenmaden, aftenkaffen. Ja stort set alt kan du bruges til. De holder sig bløde og lækre i mange dage og smager også skønt efter en tur på brødristeren. Jeg bager den ALTID på slum, men her får i opskriften, men vær ikke bange de kan ikke gå galt selv om man ikke følger opskriften helt.
- 3 dl havregryn
- kogende vand
- 6 dl koldt vand
- 1 pk gær
- 2 spk sukker
- ½ dl olie (billigt raps)
- 1½ dl groft mel( grahams, fuldkorn eller hvad du lige har)
- 2 tsk salt
- Hvede mel indtil dejen har en fast men blød konsistens
kom havregrynene i en skål, overhæld dem med kogende vand til grynene er dækkede og lad dem stå i ca. 15 min.
opløs gæren i de 6 dl koldt vand, kom sukker og olie i vandet. Kom skiftevis mel og den varme havregrød ned i skålen, imens der røres rundt. Pas på med ikke at komme for meget af den varme grød i ad gangen, så dræber du gæren. Når alt grøden er rørt i dejen skal der mel i, så dejen virker nogenlunde fast, dejen røres på maskine på lav hastighed i 7 min. Kom de 2 tsk salt i og rør igen i 3 min. Lad nu dejen hæve 30 min. Dejen skal være lidt blød, for havregrøden suger fortsat væske til sig når den står og hæver.
Tag dejen ud på et meldækket bord, skær den op i 3 klumper. del hver klump i 9 stykker, tril dem til boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensel dem med æggeblomme og mælk. drys dem med det du har lyst til. groft mel, havregryn, sesamfrø eller ingenting. Det er kun fantasien der sætter grænser.
Lad dem hæve 45 min. Bag dem derefter ved 220 grader i 12-15 minutter.


11 Comments
Gitte
Hov der er lige hoppe et ø ind i din gær 😉
Fantastiske grødboller 🙂
admin
Tilde Ballentin
Kære Marianne
Jeg er meget visuelt anlagt og nyder godt af billeder eller små videoer, der viser nogle af forskellige trin, ellers kan jeg bruge meget tid og energi på at regne ud hvornår ‘dejen virker nogenlunde fast’.
Det er selvfølgelig op til dig, men det vil gøre mig mere sikker i min bagning.
Glæder mig til at smage bollerne og til at kaste mig ud i nogle af dine andre opskrifter.
admin
Tak for din respons, det er jeg faktisk også selv, desværre er jeg ikke særligt teknisk anlagt:) men jeg øver mig og vil rigtig gerne lægge små film op. Hvis du følger med på Instagram deler jeg ofte tips og triks i min story derinde 🙂
Rigtig god weekend og god fornøjelse med bollerne, håber det lykkedes
Marianne
Mener du 2 tsk. salt eller 2 spsk salt?
admin
Det er 2 teske salt 🙂
Rebekka
Hej Marianne
Har du sådan nogenlunde en ide om, hvor meget hvedemel, du bruger?
admin
Nok ca 500-700 gram 🙂 dejes skal være fast men stadig lidt mere klistret end en bolledej uden grød da havregrynene suger lidt væske under hævning 🙂
Louise
Kan man lade dejen hæve i køleskab natten over i stedet for? Hvis man altså skruer ned for mængden af gær.
admin
Det kan du sagtens gøre 🙂
Hilsen Marianne
Marlene
Rigtig god boller er igang med at
bag anden portion. De er bare så nem tak for den god opskrift