Opskrifter,  Uncategorized

Wienerdejs fastelavnsboller

Wienerdej er en svær en, der er rigtig meget der kan gå galt. Man kan få rullet alt sit smør ind i dejen så der ingen lag bliver, man kan have de fineste lag og alligevel flyder alt smørret ud af dejen, den kan blive blød og kedelig når den er bagt og meget mere. Jeg vil lige tilføje at alt det også sker for mig.

Da jeg var barn bagte min far altid wienersnegle når nogle havde fødselsdag. De hed bare fars snegle og smagte så skønt. Faktisk bager han dem stadig til fødselsdage den dag i dag. Hans fif var at bruge en ostehøvl og høvle det kolde smør og ligge det ind i dejen. Denne metode har han lært mig og den giver altid mig det bedste resultat. Her får i min opskrift på wiener fastelavnsboller og mine bedste fif til hvordan det skal lykkedes af få de flotte lag. Dagen inden du skal bage denne opskrift er det en god ide at komme mel og vand i køleskabet.

Der bliver ca 8-10 boller af denne opskrift.

Cremen:

Du kan endten lave din egen bagefaste creme eller vælge at bruge en fra Dr. Oetker. Jeg syntes den nye økologiske creme fra Oetker er fantastisk, den er nem at lave og smager skønt. Ofte kan man finde den til 10 kroner i diverse supermarkeder. Her følger du opskriften på pakken. Der står at du skal stille den på køl i en del timer. Det behøver man ikke. Man kan bare komme den varme creme i en pose og lægge den i fryseren i en times tid, så er den fin.

Vanilje kagecrem fra Dr. Oetker

Selve dejen:

 • 2½ dl koldt vand
 • ½ pk gær
 • 1 spk sukker
 • ½ tsk salt
 • 1 koldt æg
 • ca 400 gram koldt mel
 • 200 gram koldt smør til udrulning

Opløs gøren i vandet, tilsæt sukker, æg og salt. Kom melet i lidt af gangen, dejen skal være ret fast, men kom ikke det hele i hvis du syntes dejen så bliver for tør. Sæt dejen i køleskabet i 10 minutter.

Du er nu klar til at begynde at rulle din smør ind i dejen. Rul dejen ud på bordet, brug mel så den ikke hænger fast. Den skal rulles ud i en firkant der er ca 40 gange 30 cm. tag den kolde smør ud af køleskabet, brug ostehøvlen og høvl skiver af smørret. læg smørret på den ene haldel af dejen, læg den anden halvdel ind over smørret. Rul forsigtigt på dejen så smørret festner sig, men pas på det ikke glider rundt. Skær kanterne af hele vejen rundt. Du er nu klar til 1. foldning. Fold dejen 2/3 del ind over sig selv og fold den sidste den ind over. Så din dej er foldet i 3 lag. Læg den på køl i 20 minutter. Nu ruller du igen din dej ud til ca 30 gange 40 cm. skær kanterne af og fold igen i 3 lag. Sæt 20 min på køl. rul ud igen, skær kanterne af og fold på samme måde, læg på køl i 20 minutter. Nu er din dej klar til at blive rullet ud sidste gang.

Du ruller din dej ud og skære den ud i lige store firkanter, der bliver ca 8-10 stykker, kom en klat kagecreme på og fold alle 4 hjørne ind og tryk dem sammen så bollen er helt lukket. Vend bollen om og læg den på bagepladen. gem resten af cremen i køleskabet, den skal du bruge til din konditor creme.

De skal hæve i ca 1 time ved stue temperatur. Stil ikke Wiener dej for varmt når det skal hæve, så risikere du at smørren begynder at smelte. Bag bollerne ved 200 grader i 10-12 minutter

Nu skal du lave sveskefyld hvis det er det du ønsker at komme i . Alternativt kan du bruge en god hindbær marmelade, jordbær marmelade eller en rest nougat fra julen. Det er helt op tid dig selv 🙂

Svenske fyld til 8 boller:

 • 100 gram svesker uden sten
 • saft fra en halv citron
 • 50 gram sukker
 • 1½ dl vand

kog det hele sammen i ca 10 minutter, blend massen i en minihakker. Kom massen i en sprøjtepose og læg den på køl.

samling af bollen:

 • 0.6 dl fløde
 • 8 friske hindbær

Pisk fløden stiv, den skal være sprøjtbar men ikke grynet. Rør ca 1 dl af den piskede fløde sammen med resten af din vaniljecreme, dette er din konditor creme. Kom resten af den piskede fløde i en sprøjtepose med en stjerne tyl.

skær bollen over, kom ca en stor spiseske svenske fyld på hver bolle (kan erstattes af alt mulig andet) sprøjt fløde rundt i en ring i ydersiden af bollen, så der kommer et hul i midten. Fyld hullet med konditorcremen. læg låg på bollen, pynt med chokolade glasur og en dut fløde med et frisk hindbær på toppen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *