
Gammeldaws Fastelavnsboller
Dejen:
- 1½ dl sødmælk
- 25 g gær
- 80 g sukker
- 2 æg
- 400 g mel
- 125 g blødt smør
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
Dejen: Start med at lune mælken, den skal kun lige være lillefinger varm. Opløs gæren i mælken, tilsæt æg og sukker, vaniljesukker og salt. Skær den bløde smør ud i tern, kom skiftevis mel og smør i skålen og rør rundt. Rør med dejkroge med håndmixer, eller på røremaskine. Dejen skal være klistret. Nu skal dejen hæve i 45 minutter i skålen.
Cremen:
- 2 spsk sukker
- ½ vaniljestang eller 1 stor tsk vaniljesukker.
- 25 g majsstivelse
- 1 æg
- 3 dl sødmælk
Kom æg, sukker, vanilje og majsstivelse i en gryde, kog det langsomt op imens du rører i gryden, tilsæt mælken lidt af gangen og lad cremen koge til den har en tyk konsistens. Sæt straks cremen på køl.
Eller køb et brev bagefast creme fra DR.Oetker 🙂 Det smager dejligt og er nemt.
Pensling:
- 1 æggeblomme
- 1 skvat mælk
Når dejen har hævet kommer du den ud på bordet, kom mel på bordet inden du tager dejen ud af skålen. Rul dejen ud til en plade ca 45 cm gange 35 cm. Del delen i 12 lige store firkanter. Hver firkant skal være ca 12 gange 12 cm. Kom en spiseske fuld af den kolde creme på hver firkant. Luk dejen ved at samle de 4 sider. Tryk dem sammen med fingrene. Vend bollen om og læg den med samlingen nedad. Læg bollen på en bageplade. Lad bollerne hæve i 45 minutter igen. Pensel dem med æg og mælk blandingen. Bag dem ved 190 grader i 12-15 minutter.
Kom din yndlings glasur på bollerne når de er kølet lidt ned. Dem her er toppet med en god mørk chokolade ganash.
Kærlig hilsen Marianne


15 Comments
En ostedame
De ser monster lækre ud ! Det skal prøves i weekenden ❤️
admin
Skal jeg gætte på hvilken ostedame det er?
Anne Marie
Hejsa Marianne.
Jeg vil rigtig gerne bage dine fastelavnsboller. Jeg har lige et spørgsmål i forhold til dejen. Hvordan ved jeg om der skal mere mel i dejen eller om den bare skal æltes lidt mere på maskinen?
Tak for lækre opskrifter.
Knus fra Anne Marie
admin
Hej Anne Marie
Tak ❤️
Det er svært at sige men en fastelavnsbolle dej skal være ret klitter fordi der er meget smør i. Prøv evt at kigge på min Instagram der ligger en fast story hvor jeg viser hvordan man gør og hvordan min dej ser ud 🙂
Venlig hilsen Marianne
En anden ostedame
Min kæreste vil godt bestille en kæmpe træstamme – han har ikke talt om andet i flere måneder og jeg er snart ved at blive sindsyg.
Fastelavnsbollerne ser iøvrigt SYGT NICE ud! Ærgerligt jeg er på (evigheds-)skrump
Møs ❤️
admin
Søde Line jeg lover at sende et par stammer til Laurits næste gang jeg laver den. Fastelavnsboller er så lækre og feder næsten ikke
Linda
Så er dejen lavet, og cremen er kogt.. spændt på resultatet senere de ser hvertfald lækre ud.
admin
Spændende, jeg er sikker på de bliver lækre
Maj
Så skal der bages fastelavnsboller idag!!
admin
Lækkert god fornøjelse
Rikke
Kan de fryses?
admin
Ja sagtens, mene uden glasur 🙂 kærlig hilsen Marianne
Irene
Kan de gammeldags fastelavnsboller fryses , da vi ikke kan / må spise så mange og hvordan skal dentø op også lunes i ovn ?
Tak for nogle lækre opskrifter
Mvh. Irene Lausen
admin
Hej Irene
Tak for din besked, du kan fryse dem bedst uden glasur og så tø dem op, gi dem 4-6 min i en varm ovn og så komme glasur på. Så kommer de til at smage som frisk bagte 🙂
Hilsen Marianne
Pingback: