
Grove rundstykker
Min rundstykke opskrift er blevet voldsomt populær og det kan jeg godt forstå, for de smager fantastisk. Jeg har nu udviklet en grov version. At arbejde med kerner og groft mel kræver lidt mere øvelse og føling med dej. Kerner suger væske fra dejen natten over og det er lidt svært at række gluten tråde med en grov dej. Derfor tager denne opskrift lidt længere tid end den normale rundstykke. Men når det er sagt, så er det værd at bruge tiden på, de smager skønt og er mættene og fyldt med gode sager til kroppen.
Dejen:
- 6 dl koldt vand
- 25 gram gær
- 100 gram havregryn
- 130 gram 5 korns blanding
- 200 gram grahamsmel
- 50 gram solsikke kerner
- 300 gram hvedemel
- 2 spks olie
- 3 tsk salt
- 5 kornsblanding og blå birkes til drys.
opløs gæren i den kolde vand, kom kerner, grahamsmel, mel, solsikkekerner og havregryn i røreskålen, lad dejen røre i 10 minutter på lav hastighed. lad dejen hvile i skålen i 10 minutter. Tilsæt olien og rør igen i 10 minutter ved lav hastighed, lad dejen hvile igen i 10 minutter, Tilsæt salt og rør i 5 minutter ved middel hastighed.
Kom film over dejen og stil den på køl i min 8 timer. Dejen er ret klistret, men den bliver mere fast natten over.
Når dejen har hævet tages den ud på et meldrysset bord, tryk den flad med mel på hænderne så den danner en rektangel. ca 2 cm høj, brug en dej spade til at skære din dej ud i 16 lige store firkanter. dup hvert stykke med vand og dyp det i en blanding af blå birkes og 5 korns blanding.


Lad dine grove rundstykker hæve i ca 1 time, gerne et lunt sted, kom evt en skål med kogende vand i bunden af din ovn og sæt stykkerne derind, på den måde skaber du et lunt sted med godt med fugt.
Bag stykkerne i 20-22 minutter ved 230 grader varmluft eller damp. Køl ned og server



10 Comments
Bente Christensen
Glæder mig til nye opskrifter
Rikke
Hej Marianne
De ser rigtig gode ud, kan de fryses og stadig være lige så gode ?
admin
Ja de kan fryses, men jeg vil kort anbefale af bage dem samme dag de skal spises
Eva
Øv mine er helt flade
admin
øv bøv, prøv med lidt mere mel næste gang
Ilse
Du anbefaler at de spises samme dag de er bagt!
Vil du dermed sige, at de overhovedet ikke egner sig til at fryse ned?
Jeg står normalt ikke op 2 timer før morgenmaden og bager brød.
Når vi er oppe, skal der hurtigt mad på borden, da vi har diabetikere i huset.
Er lidt ærgerlig, hvis de ikke er gode at varme op fra fryseren, da de ser vildt lækre ud og så er de også dejlig grove.
admin
Du kan sagtens fryse dem og så bare genbage dem i 6-7 min ved 200 grader når de er optøet, inden de skal spises
Bag dem evt 5 min mindre når du laver dem
Ilse
Tak for hurtig svar
Lena Nielsen
Jeg fik 15 stk ud af min opskrift, men de hævede slet ikke. De nærmest smattet ud da de kom ud af ovnen. Skal jeg fjerne noget af saltet næste gang
admin
Hej Lena
Øv det ikke lykkedes for dig, det burde ikke være salten. Du skal nok komme lidt mere almindelig hvedemel i og måske en anelse mere gær hvis de slet ikke hævede.
Når du skal skære din dej ud som her er det vigtigt at du har dannet et stærkt glutennet ellers splatter de ud. Derfor er det vigtigt at du røre og hviler som der står i opskriften.
Der er stor forskel på røremaskiner og temperature i køleskabe så prøv evt også at stille dejen 1 time på køkkenbordet inden du sætter den på køl.
Jeg hepper på dig til næste gang
Kærlig hilsen Marianne