Opskrifter

Varme hveder med kardemomme og citron

Varme hveder er en skøn spise, her er mit bud på en opskrift. De er bløde, svampede of smager af kardemomme og mild citron.

En helt lys dej med smør kan være en svær opgave, de bliver nemt tørre og sprækker under bagning. Mine bedste fif til dette er at dejen skal være meget blød. Faktisk skal den være så blød inden første hævning at du tænker den ikke vil kunne hænge sammen til boller. Smørret er med til at sætte dejen under hævning. Ælte teknikken er også vigtig, da bollen skal have et stærkt glutennet så den kan holde sig selv under foldning. Sidste fif er at bruge lidt smags neutralt mad olie på underlag og hænder når bollerne skal formes. På den måde hænger dejen ikke fast alle steder og du kan undgå at komme mere mel i under foldning.

Jeg bruger røremaskine til denne opskrift. Har du ikke en maskine kan du tæske dejen med en grydeske i en skål. det kræver lidt muller men kan sagtes give et fint resultat.

Hveder:

  • 3 dl mælk, jeg bruger mini
  • 25 gram gær
  • 3 spk sukker
  • 2 æg
  • 2 tsk kardemomme
  • skal og saft af en halv citron
  • 500-550 gram mel
  • 125 gram blødt smør
  • 1 tsk salt

lun mælken, opløs gæren heri. tilsæt æg, sukker, kardemomme, citron og mel. rør dejen sammen på maskinen. lad den røre i ca. 10 minutter på lav hastighed. Min Teddy står på 1½. når dejen begynder at kravle op af krogen kommes det bløde smør i. Er din smør ikke meget blød så giv den 15 sek. i micro ovnen. rør igen ved lav hastighed i ca. 5 minutter. nu skulle dejen gerne have samlet sig til en glat masse. hvis den stadig virker usammenhængende rør lidt mere. Tilsæt til sidst salt og rør i 2 minutter, igen på lav hastighed.

Stil dejen tildækket og lunt i 40 minutter.

Smør dine hænder og bordet ind i et tyndt lag smagsneutralt olie. Hæld dejen ud op bordet. fold dejen ind over sig selv 3-4 gange, du vil opleve at dejen bliver mindre klistret efter disse fold.

Skær dejen ud i 16 lige store stykker, form dem til runde boller. Du kan evt bruge spænd op metoden, hvor du spænder bollen op til en rund kugle.

Hvis du har en firkantet form på ca 25 gange 25 cm, kan du beklæde den med bagepapir og bage bollerne i den. Ellers kan de sagtens bages uden form. Jeg stiller bollerne med ca ½ cm imellem. Lad dem hæve tildækket og lunt i 40 minutter igen.

Tips til bagepapiret: Gør det vådt under vandhanen og krøl det sammen, du kan nærmest vride vandet ud af det, fold det ud igen, nu kan du nemt beklæde den firkantede form uden hjørnerne driller.

Pensel bollerne med en blanding af æggeblomme og mælk, bag dem ved 200 grader varmluft i ca 20-25 minutter, de må godt få en mørk gylden overflade, fjern evt formen efter 15 minutters bagning, så kommer dejen bedre af med fugten.

Se hvor bløde og lækre de er

Nu kan du enten spise de lune hveder som de er, eller riste dem. Det eneste du skal er at huske tandsmør.

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *